Monday, December 22, 2014

Di Tengah Kehidupan Liar


Sudah lama tidak masuk ke dalam hutan...Mungkin bukan belantara sebenarnya..namun hampir serupa... Taman Negeri Bukit Panchor, Seberang Perai Selatan, Penang... Program SignALS (Signs of Allah FromScience).

Semut berlagak seperti sebuah lebuhraya...atas ceruk dan rekahan tanah..seekor sepah bulan yang melengkar membentuk seperti pilin ..setelah nyaris dipijak kaki ini.. tatkala berulang alik  membawa barang dari belakang kereta.

Kanak-kanak riang gembira. Wajah-wajah comel, hilai tawa...seronok belajar tentang Sains. Merenung akan kejadian alam dan kebesaran Allah Maha Pencipta.. Alhamdulillah..

Kanak-kanak riang gembira. Wajah-wajah comel, hilai tawa...seronok belajar tentang Sains. Merenung akan kejadian alam dan kebesaran Allah Maha Pencipta.. Alhamdulillah..


Konsep asas sains seperti Prinsip Bernouli (belon ditiup menggunakan tindak balas bahan kimia), belon tidak pecah walaupun dikenakan api..dan belon yang berlagak seperti magnet, tertarik kepada satu salam lain...seni kraf bahan kitar semula...sangat mengujakan!


Juga kraf kreatif apabila setiap pasukan cuba membuat bentuk haiwan yang diberikan sebagai nama pasukan masing-masing...Juga bercerita mengenai haiwan yang diberikan sebagai nama setiap pasukan.


Separuh hari berakhir dengan dam dam dum sana sini..kejutan baki belon yang diletupkan kanak-kanak sedang bersuka ria.

Tatkala dalam perjalanan pulang, kejutan lebih besar menanti kami. Tiba-tiba sesuatu bergerak-gerak di atas cermin hadapan kereta. Seekor ular! (Pastinya ia menggelongsor turun dari ranting pokok sewaktu kereta di parkir bawah naungannya). Alhamdulillah, diri ini masih waras dan tidak menekan brek. Kami bertiga hanya mampu menjerit melolong. Ketika terlihat sekumpulan lelaki Hindu yang sedang menunggu jamuan perkahwinan di kampung tepi jalan itu, lantas ku hentikan kereta dan berlari ke seberang jalan, meninggalkan sahabat berdua masih terpekik terlolong. Melihat wajah ku yang tersangat panic, lebih kurang 20 orang daripada lelaki-lelaki itu datang terlari-lari. Dengan satu hayunan kayu, haiwan itu terpelanting ke dalam parit.

“Mujur kereta awak dan awak sekali yang tidak jatuh dalam parit itu!” ceria sahaja suara salah salah seorang lelaki yang datang membantu.

Kami melambai sekuat hati lalu memandu pergi..tanda sangat terhutang budi...
(Gambar ular – tidak sempat diambil, lagipun jari tangan sedang menggigil...)No comments: